Copywriting omvat alle tekstuele communicatie rond je bedrijf, van je slogan tot een social media post of nieuwsbrief. Maar wat zorgt er nu voor dat je lezer geboeid blijft en nog belangrijker, gemotiveerd raakt om bijvoorbeeld je product te kopen? Hoe houd je rekening met verschillende doelgroepen?
1. Staar je niet blind op de traditionele taalregels
Moet je dan helemaal geen rekening houden met de regels van de Nederlandse taal? Natuurlijk moet je er wel op letten, maar staar je niet blind. Dt-fouten vermijd je best, andere regels, zoals het "aaneenschrijven" van woorden, kan je achterwege laten.
Waarom? Woorden zoals 'socialmediakanalen' moet je volgens de regels van de kunst aan elkaar schrijven, maar zo zijn ze ook moeilijker leesbaar. Mensen lezen vandaag diagonaal, waardoor je je tekst - en dus ook woorden - best opdeelt in 'hapklare' stukken tekst. Daarnaast zoeken we vandaag ook niet op deze manier: in de keywordsearch van Google zien we dat mensen vaker woorden die aaneengeschreven worden, apart ingeven in Google Search. Door ze ook zo te gebruiken in je teksten, zorg je ervoor dat die mensen net sneller bij jou terechtkomen.
Stof tot nadenken!
2. Schrijf altijd met je doelgroep in het achterhoofd
Denk bij alles wat je schrijft aan je doelgroep en aan het medium waarop je dit zal delen. Schrijf niet zomaar wat jij leuk of interessant vindt, maar ga na wat jouw volgers willen lezen. Hoe ga je aan de slag? Dat is simpel: je begint door na te denken over een onderwerp en gaat hiermee aan de slag.
Door dit bijvoorbeeld in te geven via www.answerthepublic.com vind je al heel wat suggesties.
3. Schrijf zoals je het zou zeggen
Misschien wel de belangrijkste tip in deze lijst: schrijf wat je effectief zou zeggen. Dat komt vlotter en echt over, zo kan je ook meteen de 'tone-of-voice' van je bedrijf of merk bepalen. Schrijf uiteraard niet in een dialect of met scheldwoorden, maar finetune de tekst en pas deze aan aan de doelgroep.
Als je je in bochten gaat wringen en woorden gebruikt die je zelf nooit gebruikt, ga je niet authentiek en geloofwaardig overkomen. Denk daarom niet te veel na over je woorden, maar schrijf wat je zou vertellen tegen één van je klanten. Dat komt beter over, wat ook het vertrouwen van potentiële klanten in jouw bedrijf versterkt.
4. Waar ga je over schrijven?
Dat is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. "Wat ga ik vandaag vertellen?" of "Ik heb niets te vertellen" zijn de meestvoorkomende twijfels bij ondernemers die nog niet inzetten op (online) communicatie. Je hebt wel degelijk iets te vertellen, zo kan je vertellen over je persoonlijk ondernemersverhaal, de groei van je bedrijf, de voordelen van je producten, jullie service enzovoort. Je moet het wiel niet heruitvinden, je kunt ook video's vertalen naar geschreven teksten of social media posts.
5. To copy or not to copy
Schrijf nieuwe teksten, vermijd kopieën van andere webteksten of blogs. Unieke, originele content wordt altijd beloond, zowel door je volgers als door Google. Google ziet gekopieerde content - ook wel 'duplicate content' genoemd - als een dubbel zoekresultaat, waardoor jij niet beter scoort in de ranking.
Nieuwe, originele tips en verhalen geven dan weer een extra meerwaarde om jouw bedrijf te volgen. Daarnaast breid je je expertenstatus uit door te gaan voor originele verhalen en interviews.