Als je jouw website wilt laten groeien en meer traffic wilt genereren, is het belangrijk om goed te scoren in zoekmachines zoals Google. Dit zal helpen om meer bezoekers naar je website te leiden, wat kan leiden tot meer verkeer, conversies en inkomsten. Gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om jouw zoekresultaten aanzienlijk te verbeteren.
Wat is SEO?
Met SEO bedoelt men 'search engine optimalisation' oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dit is het optimaliseren van websites, zodat mensen hem kunnen vinden op basis van inhoud en aanbod, en niet enkel op naam van het bedrijf of je domeinnaam.
Zo zijn er heel wat regels waar je rekening mee moet houden om een website bovenaan te laten verschijnen in de zoekresultaten. Je bent immers niet alleen. Er zijn meer dan 1 miljard websites online vandaag.. Hou er rekening mee dat zoekresultaten ook locatie-afhankelijk zijn. De kans is klein dat je een resultaat te zien krijgt van een bedrijf dat aan de andere kant van het land gevestigd is.
Daarnaast weet Google wel wie jij bent als gebruiker en wat jou interesseert. De zoekresultaten zijn dus afgestemd op je internet-gedrag, je voorkeuren en je locatie. Wil je algemene zoekresultaten zien als ondernemer? Dan kan je dit het beste doen met een incognito / privé browser. Gebruik hiervoor CTRL + SHIFT + N in de meeste browsers op windows, en CMND + SHIFT + N voor mac.
21 concrete SEO Tips
1. Zorg voor kwalitatief hoogwaardige en relevante content
Google houdt van kwalitatief hoogwaardige en relevante content. Als je dus wilt scoren in Google, is het belangrijk om te zorgen dat je website goede, relevante en unieke content bevat. Dit kan helpen om te laten zien dat je website waardevol is voor bezoekers.
2. Gebruik de juiste zoekwoorden
Om te scoren in Google, is het belangrijk om te zorgen dat je website de juiste zoekwoorden bevat. Dit houdt in dat je moet weten welke zoekwoorden mensen gebruiken om te zoeken naar de producten of diensten die jij aanbiedt. Zorg ervoor dat je deze zoekwoorden op de juiste manier gebruikt in de titels en meta-tags van je website.
Google Keyword Planner: How To Use The Free Tool For SEODeciding which tool to use for keyword research can be daunting. Start with a free Google tool to take a step closer to your keyword research needs! |
3. Maak gebruik van interne links
Interne links zijn links vanuit één pagina op je website naar een andere pagina op je website. Dit kan helpen om de structuur en navigatie van je website te verbeteren, en kan ook helpen om beter te scoren in Google.
4. Zorg voor een goede website-snelheid
Google houdt van websites die snel laden. Als je website langzaam is, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring en een lagere positie in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat je website snel laadt door bijvoorbeeld niet te veel afbeeldingen te gebruiken of door gebruik te maken van een content delivery network (CDN). Hier kan je zelf testen hoe goed je site scoort:
Hou er rekening mee dat een website zonder afbeeldingen, video's of grafische opmaak (zoals wikipedia) het beste scoren, maar daarom nog niet geoptimaliseerd zijn om klanten te overtuigen. Hoog scoren op deze test is dus niet het primaire doel, maar het is wel een kwestie van het juiste evenwicht te vinden.
5. Gebruik header tags
Header tags zijn tags zoals H1, H2 en H3 die je kunt gebruiken om de belangrijkste punten van je content te benadrukken. Dit kan helpen om de structuur van je website te verbeteren en om beter te scoren in Google.
6. Maak gebruik van Structured Data
Google werkt hard om de inhoud van een pagina te begrijpen. Je kan Google helpen door expliciete aanwijzingen te geven over de betekenis van een pagina in Google door gestructureerde gegevens op de pagina te plaatsen. Gestructureerde gegevens is een gestandaardiseerd formaat voor het verstrekken van informatie over een pagina en het classificeren van de pagina-inhoud; bijvoorbeeld, op een receptenpagina, wat zijn de ingrediënten, de bereidingstijd en -temperatuur, de calorieën, enzovoort.
Intro to How Structured Data Markup Works | Google Search Central | Documentation | Google DevelopersGoogle uses structured data markup to understand content. Explore this guide to discover how structured data works, review formats, and learn where to place it on your site. |
Dit is iets wat voor onze Smart-Site en Smart-Blog klanten automatisch in orde wordt gebracht bij het maken van de site en het maken van nieuwe blogberichten.
7. Zorg voor een optimale ervaring op mobiele toestellen
Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon om online te zoeken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website goed werkt op mobiele apparaten.
8. Je site moet ook technisch SEO geoptimaliseerd zijn
Technische SEO omvat alle achter-de-scherm aspecten van je website die van invloed zijn op hoe Google je website indexeert. Dit omvat bijvoorbeeld de snelheid van je website, de manier waarop je interne links gebruikt en hoe je met tags werkt.
9. Gebruik lokale SEO
Als je een lokaal bedrijf hebt, is het belangrijk om gebruik te maken van lokale SEO. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat je website goed gevonden wordt door mensen in jouw omgeving. Dit kan bijvoorbeeld door het vermelden van je adres en telefoonnummer op je website en door gebruik te maken van relevante zoekwoorden zoals het creëren van landingspagina's voor de regio's waar je graag wilt scoren, zoals deze landingspagina voor onze diensten in Hasselt 👇🏻
Webdesign Hasselt | Smart-Site in Google | Website maken | UP-TO-DATE WebDesignZoekt u webdesign in Hasselt ? Wij maken uw website 100% met Google diensten & automatiseren al uw social media en nieuwsbrieven met onze app. |
10. Kies een niche
Niemand kan een specialist zijn in alles. Je profileert je naar de buitenwereld toe met een bepaalde specialisatie waar jij jezelf mee kan onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Zo werkt het ook online. Heb je een kledingzaak voor mannen, vrouwen, of kinderen? Benadruk dit dan ook in je website. Hoog scoren met een algemene aanpak is bij voorbaat kostelijk en moeilijk te behouden.
11. Kies de juiste URL
Hoeveel bedrijven zijn er die enkel hun mooie (nietszeggende) naam gebruiken in de URL? Een gemiste kans want Google baseert zich in de eerste plaats op de inhoud van je URL zelf om te weten wat jij te bieden hebt. Zo kan je veel winst halen door je kernactiviteit (of niche) mee op te nemen in je basis URL. Denk bij jezelf "wat zou iemand zoeken waar ik een antwoord op kan bieden"? Wat betreft het einde van je adres is het beter om een extensie te nemen voor het land waar je in actief bent (België: .be, Nederland: .nl enz) Dat zorgt er voor dat je in het betreffende land beter scoort. Als die al bestaat is het misschien interessanter om na te denken over een andere insteek.
12. Waar zijn je concurrenten mee bezig?
Een vraag waar velen geen antwoord op kunnen geven. Daar gaat deze tip verandering in brengen. Wat betreft hun online bezigheden dan toch. Hoe je dit kan doen?
- Google de belangrijkste trefwoorden waar jij mee gevonden wil worden. Noteer de top 5 concurrenten die je hier ziet (en let goed op of ze www. of niet gebruiken in hun URL).
- Gebruik tip 3 om te weten te komen hoe Google hun website indexeert.
- Gebruik de zoekopdracht: linkto:www.... om te weten te komen welke websites verwijzen naar hun site. Noteer de top 10 tot 20 websites die hun naam vermelden en maak hier zelf ook een account op aan.
Een oogje in het zeil: volg jij je concurrenten al op sociale media? | UP-TO-DATE WebDesignEen oogje in het zeil: volg jij je concurrenten al op sociale media? |
Als je dit gedaan hebt kan je er zeker van zijn dat je opnieuw heel wat winst zult boeken in de zoekresultaten. Wil je nog meer te weten komen over je concurrenten? Dan kan je hier 25 handige tips vinden om dat te doen.
13. Maak gebruik van YouTube
YouTube is zonder twijfel de meest succesvolle video-site ter wereld met meer dan 1.000.000.000 unieke bezoekers per maand die er gemiddeld 15 minuten per dag op spenderen. Het is de N°1 meest bezochte website ter wereld waardoor je hier eenvoudig mee kan scoren in de zoekresultaten.Youtube is de meest bezochte website wereldwijd en is een onderdeel van Google. Hier op inzetten zorgt voor meer en betere zoekresultaten.
Hoe maak je zelf sterke video’s? | UP-TO-DATE WebDesignWat zijn vlogs? Wat is vloggen? Met deze tips maak je zelf sterke video's in no time. |
14. Maak gebruik van Social Media
Sociale media zoals Facebook, Twitter, LinkedIN, Pinterest en Google My Business behoren tot de top-websites wereldwijd. Hoe meer je inspeelt op het nieuwe internet (zijnde community minded en kennis delend ipv een statische online brochure met info) hoe beter je scoort in Google. Daarnaast is een website alleen vandaag niet meer voldoende. Goed gezien worden online kan je alleen maar doen door daar te zijn waar je doelpubliek zich bevind. En dat is helaas niet alleen op je website, maar op social media en eventueel via nieuwsbrieven.
Wat is de beste tijd om te posten op social media? | UP-TO-DATE WebDesignWat is de beste tijd om te posten op social media? |
15. Sta stil bij de updates van het algoritme
Wist je dat Google elke twee à drie maanden een update uitvoert van zijn algoritmes? Handig, want zo kan je je ranking behouden of verhogen. Het algoritme Google Penguin beoordeelt de kwaliteit van links tussen websites en beoordelingen. Wanneer je links naar de website tegen de richtlijnen zijn, dan zal je website minder goed scoren. Maar dat betekent ook dat je deze tool naar je hand kan draaien.
Spam Policies for Google Web Search | Google Search Central | Documentation | Google DevelopersThe spam policies detail the behaviors and tactics that can lead to a page or an entire site being ranked lower or completely omitted from Google Search. |
16. Vraag een snellere indexering aan van je pagina's
Heb jij net een nieuwe website laten bouwen? Het duurt even voor je bovenaan in de zoekresultaten staat, Google neemt zijn tijd om alle webpagina's te indexeren. Gelukkig kan je dit proces versnellen: meld je aan bij Google en vraag via Google Search Console om je website te indexeren.
17. On- en offpage optimalisatie
Onpage seo-optimalisatie kijkt na of de inhoud van je webpagina's kwalitatief zijn. De zoekmachine evalueert met andere woorden of de pagina's aansluiten op de zoekintentie van de surfers. Dit doen ze aan de hand van de inhoud, zoekwoorden, pagina titels, alt tags, (sub)headings, meta tags en interne links.
Offpage seo-optimalisatie verwijst naar alle andere activiteiten naast je website die je toepast om een hogere ranking te bereiken. Denk maar aan linkbuilding, sociale media , lokale zoekwoorden en backlinks. Dat laatste zijn urls afkomstig van andere websites die verwijzen naar jouw website.
18. Gebruik zoekwoorden in een afbeelding
Een afbeelding trekt in één oogopslag de aandacht. Gepaard met een kwalitatieve tekst zullen bezoekers langer scrollen op je pagina en hierdoor stijgt de relevantie ervan. Dat zorgt op zijn beurt weer voor een hogere score in Google.
Ondanks dat zoekmachines nog geen afbeeldingen kunnen lezen, bestaat er een handig trucje om dit toch te optimaliseren. Een Alt tag is een kleine beschrijving die je toekent aan je afbeelding. Tijd om de Alt tag, de bestandsnaam en titel te combineren dus. Met deze specifieke zoekwoorden voor beelden wordt je zelfs sneller gevonden in Google afbeeldingen.
Zo vindt u gratis de beste foto's voor uw online communicatie | UP-TO-DATE WebDesignZo vindt u gratis de beste foto's voor uw online communicatie |
Afbeeldingen van onze Smart-Site en Smart-Blog klanten worden automatisch voorzien van de juiste namen, op basis van de trefwoorden in de titels van de pagina's en de blogberichten.
19. Publiceer consistent nieuwe content
Een site die regelmatig nieuwe artikels post, zal sneller door zoekmachines gevonden worden. Het is dé reden waarom je actief moet blijven voor je onderneming en doelpubliek. Door referenties en/of een blog toe te voegen, kan je hen actief blijven engageren.
Bloggen: 6 tips om beter te scoren online. | UP-TO-DATE WebDesignMet interessante blogberichten kan jij relevante bezoekers naar je website te leiden. Blogs vervullen namelijk de steeds groter wordende behoefte aan informatie en boosten je positie in de zoekresultaten. Als jij erin slaagt om in je blog een antwoord te bieden op de vraag van de lezer, dan is de kans zeer groot dat hij/zij verder zal klikken en uiteindelijk op je website terecht komt. |
20. Voldoe aan het aantal tekens per blogbericht
Google heeft voldoende informatie om je pagina te analyseren als je minstens 200 woorden per blogbericht schrijft. Maar let op, de zoekmachine hecht meer belang aan kwaliteit dan kwantiteit. Schrijf dus altijd teksten die belang hebben voor je doelpubliek, inclusief belangrijke zoekwoorden.
21. Gebruik Google Mijn Bedrijf
Google Mijn Bedrijf is je gratis bedrijfsprofiel in Google en de fundering van je onderneming online. In samenwerking met UNIZO Limburg geeft Emiel Jans een uitgebreide toelichting over de werking en de kansen die je hebt met Google My Business. Hier kan je die volledige livestream herbekijken:
Je Google My Business profiel is de eerste stap is naar sterke zoekresultaten in Google, dus beschouw de tips in deze video gerust is verplichte leerstof voor elke moderne ondernemer. Of je nu een grote website hebt of niet, deze tips helpen je ongetwijfeld om meer klanten te bereiken online.
Google Mijn Bedrijf: 9 tips om meer klanten te bereiken online | UP-TO-DATE WebDesignIn dit artikel zullen we u 9 tips geven om uw online zichtbaarheid te vergroten en meer klanten te bereiken via Google Mijn Bedrijf. Van het claimen en verifiëren van uw bedrijfsvermelding tot het optimaliseren van uw profiel, wij geven u de gereedschappen om uw bedrijf te laten opvallen en uw online aanwezigheid te versterken. |
Met deze 21 concrete SEO tips kunt u uw website optimaliseren en beter scoren in Google. Door deze tips toe te passen zult u zien dat uw website beter vindbaar wordt en dat u meer verkeer zult genereren. Maar let wel, SEO is een continu proces en je moet er altijd alert op blijven, blijf dus regelmatig uw website analyseren en optimaliseren om te blijven groeien in zoekmachineresultaten. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met de optimalisatie van uw website en zie hoe je beter gaat scoren in Google!
Website laten maken | 100% in Google | UP-TO-DATE WebDesignWebsite laten maken? Wij maken uw website 100% met Google diensten & automatiseren al uw social media en nieuwsbrieven met onze app. |