Content Creators blijven belangrijk in het AI-tijdperk, maar Hun Rol Verandert


Met de opkomst van generatieve AI-platforms zoals ChatGPT, Stable Diffusion, DALL-E en Claude, vragen sommige bedrijven zich wellicht af of ze nog wel content creators, grafisch ontwerpers, videografen of copywriters nodig hebben. Veel bedrijven, zoals de gebruikers van onze UP-TO-DATE My Business app met deze geavanceerde AI-functionaliteiten, experimenteren immers vandaag al met het vervangen van copywriters en grafische vormgevers door AI.

De opkomst van AI en de toekomst van content creators

Dergelijke ontwikkelingen hebben geleid tot bezorgdheid onder content creators over de mogelijke impact van AI op hun banen. Maar hoe groot is deze zorg daadwerkelijk? Volgens het World Economic Forum zal AI tegen het eind van volgend jaar 97 miljoen nieuwe banen creëren—dat zijn er 12 miljoen meer dan het aantal banen dat hierdoor zal verdwijnen. Dit biedt een bredere context waarin content creators zich kunnen oriënteren. Sommige functies zullen veranderen, maar er ontstaan ook veel nieuwe mogelijkheden, zeker in creatieve sectoren.

 

Slechts 7% gebruikt AI in marketing?

Slechts 7% van de bedrijven benut AI voor marketing, ondanks de hype. De sleutel tot succes: hoogwaarde data. Met kwalitatieve data kan AI targeting, trendanalyse, personalisatie en optimalisatie revolutionair verbeteren.

Content creators verdwijnen niet, maar hun rol — of ze nu freelancer, in-house of ondernemer zijn — zal evolueren. Hier zijn enkele belangrijke veranderingen die eraan komen en wat dit betekent voor marketing en reclame.

Creators zullen beter worden beloond

Ten eerste kunnen creators alleen overleven als ze betaald worden voor hun werk. Degenen die technologieplatforms gebruiken om hun content te produceren, zullen dus meer (en beter) hun werk kunnen doen.

Anderzijds kunnen zij ook content creëren die deze platforms voedt, en zouden zij royalties kunnen ontvangen voor hun creatieve input. Hierbij dragen creators bij aan de intelligentie en diversiteit van AI, wat uiteindelijk iedereen ten goede komt.

Programma's die content creators betalen voor hun werk staan nog in de kinderschoenen, maar dit model biedt voordelen voor iedereen: creators ontvangen een vergoeding, platforms krijgen data en gebruikers genieten van een verbeterde ervaring. Naarmate meer visuele creators zich aansluiten, vergelijkbaar met hoe schrijvers zich bij platforms als Medium en Substack hebben aangesloten, zal deze trend alleen maar groeien.

Kennis en AI gaan hand in hand

AI is niet meer weg te denken vanwege zijn nut. Generatieve AI maakt workflows efficiënter en bespaart tijd en geld. Het is onwaarschijnlijk dat bedrijven of content creators AI zullen vermijden, wat betekent dat creators hun talenten moeten positioneren als essentieel in plaats van bijkomstig. Ze moeten onmisbaar worden.

In plaats van te strijden tegen AI, zouden creators moeten onderzoeken hoe AI hen kan helpen hun output te vergroten. Ze kunnen bijvoorbeeld een schets uploaden en AI-tools gebruiken om verschillende versies te genereren, wat hen in staat stelt om meer creatieve ideeën sneller tot leven te brengen.

AI vaardigheden bepalen succes in creatieve sectoren

Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker voor creatieve professionals. Het beheersen van AI-technieken kan de innovatie en effectiviteit in creatieve processen aanzienlijk versterken.

 

De veelzijdigheid van creators zullen AI overtreffen

AI-vaardigheden zullen steeds belangrijker worden omdat creators meerdere rollen kunnen vervullen, zoals die van ontwikkelaar en editor. Dit geldt voor verschillende creatieve sectoren; of het nu gaat om visueel ontwerp, muziek, videoproductie of tekstgebaseerde creaties. Editors spelen een cruciale rol in het waarborgen van de kwaliteit van AI-gegenereerde content.

Net zoals het team van UP-TO-DATE WebDesign kunnen content creators, door hun gecombineerde rol als maker en editor, projecten beter beheren en ervoor zorgen dat alles in lijn is met de merkidentiteit. Ze kunnen bijvoorbeeld AI-gegenereerde blogberichten, social media posts en afbeeldingen controleren en aanpassen om ervoor te zorgen dat deze aan de gewenste normen voldoen.

Nieuwe vaardigheden, nieuwe kansen

Met AI-vaardigheden kunnen content creators nieuwe carrièrepaden inslaan en managementrollen vervullen. AI creëert namelijk nieuwe jobs voor een generatie probleemoplossers. Uit recent onderzoek blijkt dat vacatures waarin AI-vaardigheden worden genoemd, de afgelopen jaren zijn verdubbeld.

Het is dus belangrijk voor content creators om hun nieuwe rol te begrijpen en te evolueren; ze zijn belangrijke spelers in de toekomst van AI-gedreven creativiteit. Door hun vaardigheden uit te breiden en zich aan te passen aan nieuwe technologieën, kunnen ze veelzijdige en waardevolle diensten aanbieden in de markt.

Image description

6 ChatGPT prompts & tips om je onderneming te vereenvoudigen (en enorme resultaten te behalen)

Leer hoe je met 6 effectieve ChatGPT expert prompts en tips je onderneming optimaliseert en betere resultaten behaalt.

ONTDEK MEER

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak