CEO's moeten duurzaamheid als kans zien, niet als kostenpost

CEO's moeten duurzaamheid als kans zien, niet als kostenpost

Een recente CEO Survey van EY biedt fascinerende inzichten in de prioriteiten en uitdagingen van bedrijfsleiders wereldwijd. Ondanks de huidige geopolitieke spanningen en economische onzekerheden, blijkt het vertrouwen onder CEO's gegroeid. Hoe kunnen bedrijfsleiders hun organisaties succesvol door deze turbulente tijden navigeren? Laten we de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen uit het artikel eens nader bekijken.

Topprioriteiten voor de komende 12 maanden

  1. Investeren in technologie (47%): Met name artificiële intelligentie (AI) staat hoog op de agenda.
  2. Verbeteren van databeheer en cyberveiligheid (45%)
  3. Kostenbesparingen realiseren (38%)

Chris Vandermeersche, managing partner Markets bij EY, benadrukt: "CEO's beseffen dat ze de trein van de artificiële intelligentie absoluut niet mogen missen." Hij voegt toe dat AI niet te vergelijken is met eerdere 'hypes' zoals 3D-printing of blockchain. "Hoe meer mogelijkheden ik zie, hoe groter mijn overtuiging dat het in alle geledingen van onze samenleving een enorme impact zal hebben."

Duurzaamheid: van kostenpost naar kans

Op de langere termijn (3 jaar) staat decarbonisatie bovenaan de agenda van CEO's. Echter, Eef Naessens, audit partner bij EY, merkt op: "Driekwart van de CEO's geeft aan dat ze duurzaamheid vooral zien als een verplichting, als compliance. Het is dan verleidelijk om op de pauzeknop te drukken als het economisch wat moeilijker gaat."

Dit is een gemiste kans, volgens de experts. Vandermeersche stelt: "Ik heb het gevoel dat er te veel aandacht gaat naar de kostenkant. Ja, het vraagt enorm veel kapitaal en investeringen, maar dat is een positief verhaal. Al dat geld geeft een boost aan de economie."

 

Gratis Lunch & Learn "Blijf UP-TO-DATE met AI” | UP-TO-DATE Events

Wil je weten hoe AI online communicatie kan automatiseren en welke specifieke AI-tools kosten en tijd kunnen besparen? Wil je leren hoe je deze tools in je dagelijkse werkzaamheden kunt toepassen en hoe je AI kunt integreren in bestaande processen? Ontvang tools en tips voor continue verbetering van je online aanwezigheid en leer hoe je AI-productiviteit en resultaten kunt meten en optimaliseren.

ONTDEK MEER

Investeren in menselijk kapitaal

Naast technologie is het cruciaal om te investeren in de vaardigheden van medewerkers. Vandermeersche benadrukt: "De geschiedenis leert dat grote technologische ontwikkelingen niet leiden tot minder, maar wel andere werkgelegenheid. Daarom is het essentieel dat CEO's niet alleen inzetten op het verwerven van technologie, maar ook op de verbetering en vernieuwing van de vaardigheden van hun personeel."

De rol van de overheid

Voor een succesvolle duurzaamheidstransitie is een goed investeringsklimaat nodig. Vandermeersche merkt op: "Ondernemers denken voortdurend na over welke stappen nodig zijn om te verduurzamen, maar het is aan de overheid om daarvoor het juiste investeringsklimaat te creëren. Daar kan België nog wel wat stappen zetten."

Een oproep tot actie

Om succesvol door de huidige transities te navigeren, moeten CEO's:

  1. Blijven investeren in technologie, met name AI
  2. Duurzaamheid zien als een kans voor innovatie en groei, niet alleen als een kostenpost
  3. Investeren in de vaardigheden van hun medewerkers
  4. Samenwerken met de overheid voor een beter investeringsklimaat
  5. Een langetermijnvisie behouden, ook in economisch uitdagende tijden

De boodschap is duidelijk: CEO's moeten duurzaamheid niet zien als een kostenpost, maar als een kans voor innovatie en groei. Door te investeren in technologie, met name AI, en door duurzaamheid te omarmen als een strategische pijler, kunnen bedrijven zich positioneren voor succes op lange termijn.

Tegelijkertijd is er een dringende behoefte aan een ondersteunend overheidsbeleid dat investeringen in duurzaamheid en innovatie faciliteert. Alleen door samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid kan de transitie naar een duurzame economie succesvol worden gerealiseerd.

De uitdagingen zijn groot, maar zoals de geschiedenis leert, bieden periodes van verandering ook ongekende kansen. Het is aan de CEO's van vandaag om deze kansen te grijpen en de weg te effenen naar een duurzame en welvarende toekomst.

Overheidssubsidies voor je online opleidingen en advies

Overheidssubsidies voor je online opleidingen en advies

Via KMO-Portefeuille steunt de Vlaamse overheid bedrijven om online opleidingen en advies in te huren. Als erkend dienstverlener helpen wij je graag verder.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak