AI kan de groei stimuleren en Europa concurrerender maken

AI kan de groei stimuleren en Europa concurrerender maken

Nieuw onderzoek benadrukt de impact die AI kan hebben op het versterken van de Europese economische groei, concurrentiekracht en productiviteit. Europa moet echter dringend actie ondernemen om deze kansen optimaal te benutten.

AI: Sleutel tot Europese groei en concurrentiekracht 

Een nieuw rapport van Implement Consulting Group, in opdracht van Google, schat dat generatieve AI binnen tien jaar €1,2 tot €1,4 biljoen kan toevoegen aan het BBP van de EU, wat gelijk staat aan een jaarlijkse groei van 8%. Dit toont het enorme potentieel van AI om de Europese economie te versterken en productiviteit in verschillende sectoren te verhogen.

Productiviteitskloof en de rol van AI 

Europa heeft de afgelopen decennia aan concurrentiekracht verloren, met een daling van het aandeel in het wereldwijde BBP van meer dan een kwart in 1980 naar slechts 17% nu. Ook op het gebied van productiviteit blijft Europa achter, met de VS die in 2022 20% voorligt. AI kan hier verandering in brengen door mensen productiever te maken en de basis te leggen voor duurzame banen.

Nieuwe banen en innovatie door AI 

AI heeft het potentieel om nieuwe industrieën en carrières te creëren, net zoals eerdere technologische doorbraken dat deden. Het rapport schat dat 61% van de banen door AI zal worden ondersteund, terwijl ongeveer 7% op lange termijn overgaat naar automatisering. Dit kan helpen bij het verlichten van arbeidskrapte en het verbeteren van de efficiëntie van publieke diensten.

Een nieuwe AI-agenda voor groei 

Naast het economische rapport wordt ook een "AI Opportunity Agenda" gepresenteerd, met aanbevelingen voor regeringen om het volledige economische en maatschappelijke potentieel van AI te benutten.

1. Investeren in onderzoek en ontwikkeling: Om op AI-gebied mee te kunnen doen, moet de EU onderzoek en ontwikkeling prioriteit geven en financiering toegankelijker maken. Zonder de juiste stimulansen om AI-innovaties te ontwikkelen en te commercialiseren, loopt Europa het risico zijn talent en kansen te verliezen.

2. Infrastructuur bouwen voor innovatie: AI-innovaties vereisen krachtige computertechnologieën en datacenters. De EU moet meer investeren in de infrastructuur om AI op grote schaal mogelijk te maken, inclusief de inzet van duurzame energiebronnen.

3. Verbeteren van vaardigheden en trainingen: Technologische groei is alleen effectief als mensen kunnen profiteren. De EU moet zich richten op digitale vaardigheden en AI-onderwijs, waarbij AI een integraal onderdeel wordt van het Europees vaardigheidsbeleid en het onderwijs.

4. Wijdverbreide adoptie van AI bevorderen: AI moet toegankelijk en nuttig worden gemaakt voor iedereen. Overheden en AI-ontwikkelaars moeten samen werken aan strategieën om AI te integreren in traditionele industrieën en kleine bedrijven. Daarnaast moet de publieke sector zijn inzet voor AI-adoptie vergroten.

Europa op een cruciaal punt

Samenwerken voor een AI-toekomst Het ontwikkelen van goede beleidsmaatregelen en verantwoord gebruik van AI vereist nauwe samenwerking tussen overheden, de private sector, academici en de samenleving. Europa staat op een cruciaal punt en AI kan bijdragen aan een eerlijkere, gezondere samenleving en groei voor iedereen.

 

An Implement Consulting Group study commissioned by Google

Generative AI will boost global economic growth in the coming decade. It can increase productivity and boost the EU’s competitiveness in an era where…

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak